Универзитет у Новом Саду први пут се појављује на Шангајској ранг листи (енгл. Shanghai Ranking) и налази се међу 150 најбољих универзитета из области прехрамбених технологија (Food Science and Technology), пошто је рангиран између 101. и 150. места. Поред тога, Универзитет у Новом Саду први пут се појављује међу 500 најбољих универзитета из области математике на Шангајској ранг листи, пошто је рангиран између 401. и 500. места.
Шангајска листа једна је од пет најзначајнијих листа за рангирање универзитета у свету, поред Times Higher Education листе (Велика Британија), QS ранг листе (Quacquarelli Symonds, Велика Британија), Лајден ранг листе (Leiden Ranking, Холандија) и Webometrics (CSIC, Шпанија). Критеријуми који се узимају у обзир приликом рангирања универзитета на Шангајској листи су, између осталог, број и квалитет научних радова, број радова написаних у сарадњи са иностраним универзитетима, као и број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља.
Подсећамо да је Универзитета у Новом Саду у мају 2017. године рангиран на Лајден ранг листи, и то на 721. месту, што је за 35 места бољи резултат у односу на претходну годину.
Такође, Универзитет у Новом Саду се ове године први пут појављује на QS ранг листи и налази се међу 300 најбољих универзитета из области пољопривреде и шумарства, пошто је рангиран између 251. и 300. места.
На листи ЕЕCA University Rankings 2016 (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) Универзитет у Новом Саду се налази међу 130 најбољих универзитета у овом делу света, пошто је рангиран између 121. и 130. места.
Рангирање Универзитета у Новом Саду на значајним светским ранг листама представља напредак како за академску заједницу Универзитета, тако и за земљу у целини.
УНС на Шангајској листи најбољих универзитета у области прехрамбених технологија
УНС на Шангајској листи најбољих универзитета у области математике
УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ
Др Зорана Ђинђића 1
21102 Нови Сад, Србија
021 485 2020
[email protected]
Мапа сајта | Copyright © 1998-2022 Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: [email protected]