У оквиру Међународног сајма туризма HELEXPO у Солуну, Грчка, од 1. до 4. марта 2019. године одржано је међународно кулинарско такмичење 11th International Culinary Competition of Southern Europe, на којем су студенти гастрономије Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду остварили запажен успех – три медаље и један мериот. Међународна признања освојили су чланови тима Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Даница Ринчић, Александра Димитријевић, Татјана Бодвоји, Милош Кузмановић и Маја Бањац, а ментори студената били су наставник вештина Горан Радивојевић, доц. др Бојана Калењук и асистент Маја Бањац.
Даница Ринчић је у категорији тестенине освојила сребрну медаљу, док је Александра Димитријевић у категорији рижото освојила бронзану медаљу. Милош Кузмановић је у категорији рижото такође освојио бронзану медаљу, а Татјана Бодвоји у категорији вегетаријанско јело освојила је мериот – категорија јуниор.
Асистенткиња на Катедри за гастрономију Маја Бањац освојила је бронзану медаљу у категорији сениора – јела од перади и то као једина женска особа која се такмичила у наведеној категорији, у конкуренцији са два репрезентативца и четири шефа кухиње из престижних угоститељских објеката у Украјини, Литванији, Тајвану и Грчкој.
Међународно кулинарско такмичење International Culinary Competition of Southern Europe је светски познати фестивал, уврштен у календар Светске кулинарске асоцијације. Такмичење организују Кулинарска федерација Северне Грчке и Светска кулинарска асоцијација (WACS).
Један од циљева учешћа на такмичењу тима Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду била је афирмација аутентичне војвођанске хране. Јела на такмичењу су припремана на модеран начин и од домаћих намирница, које су укључивале сланину мангулице, фрушкогорска вина, фрушкогорске печурке, бегечку шаргарепу, сомборски сир, пшеницу и просо. Имајући у виду да је храна значајан сегмент културног наслеђа сваког народа, учесницима такмичења са Универзитета у Новом Саду је подршку у аформацији локалних производа на престижном такмичењу дала Фондација 2021 – Нови Сад Европска престоница културе.
На такмичењу је учествовало преко 2000 такмичара из 29 земаља. Судије на такмичењу били су реномирани и светски познати стручњаци, који поседују највише лиценце за суђење које додељује Светска кулинарскa асоцијација (WACS): Роберто Белтрамини (Луксембург), Тони Чанг (Тајван), Виктор Орн Андресон (Ирска), Ерик Вонг (Сингапур), Томас Кустер (Швајцарска), Светлана Рискова (Лаитванија), Јоаким Милер (Шведска), Николас Константину (Кипар), Николај Крамп (Немачка), Георг Валинг (Немачка), Марко П. Брушвајлер (Швајцарска / Тајланд) и Аргиро Барбаригу (Грчка). Такмичењу је такође присуствовао председник Светске кулинарске асоцијације Томас Гуглер.
УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ
Др Зорана Ђинђића 1
21102 Нови Сад, Србија
021 485 2020
[email protected]
Мапа сајта | Copyright © 1998-2022 Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: [email protected]